eduedu

طراحی سایت آموزشی و آموزش آنلاین

طراحی سایت آموزشی یکی از نیازهای امروز دنیای آموزش است. با شیوع کرونا به‌علت همه‌گیری و قرنطینه، بسیاری از آموزشگاه‌های زبان، فنی و حرفه‌ای و ... سیل بزرگی از دانشجویان و محصلین خود را از دست دادند. تا چند سال گذشته طرفداران مبحث آموزش آنلاین در کشور ما و سایت آموزشی بسیار پایین بودند. با شیوع کرونا مدیران آموزشی، مجبور به راه اندازی کسب و کار آنلاین و طراحی سایت آموزشی شدند.

طراحی سایت آموزشی به چندین روش قابل پیاده سازی است. هرکدام از آن‌ها دارای مزایا و معایب خاص خودشان هستند. در اینجا به بررسی هریک از آن‌ها می‌پردازیم. در نهایت با‌توجه‌به سیاست کاری مجموعه و هزینه‌ها می‌توانید، هریک از روش‌ها را انتخاب کنید.

طراحی سایت آموزشی وردپرس با پنل ووکامرس

این افزونه یکی از پنل‌های فروشگاهی وردپرس است که با نام ووکامرس شناخته می‌شود. افزونه ووکامرس اولین راه پیاده سازی یک سایت فروشگاهی آموزشی است که به فکر هر طراح سایتی می‌رسد. برای داشتن یک پنل ووکامرس کافی است، در ابتدا از قالب هایی مانند BE که توانایی پشتیبانی از این افزونه را دارند، استفاده شود. در واقع افزونه ووکامرس اصلی‌ترین بخش اجرای یک فروشگاه آنلاین است.

ووکامرس قابلیت‌های بسیار زیادی دارد. به همین علت است که استفاده از آن بسیار مرسوم و زیاد است. بعد از نصب قالب و افزونه‌های مورد نیاز، تنظیمات اصلی ووکامرس انجام می‌شود. ووکامرس این قابلیت را دارد که کلیه تنظیمات را مطابق با نیاز مشتری همگام سازی کند. سپس در قسمت تنظیمات محصول به جای انتخاب محصولات فیزیکی گزینه محصولات قابل دانلود انتخاب می‌شود.

هنگام تنظیم و راه‌اندازی، زمان و تعداد دفعاتی که هر حساب کاربری امکان دانلود را دارد، مشخص می‌شود. ویژگی دیگری که پنل ووکامرس دارد، استفاده از توانایی فروش همزمان محصولاتی مانند کتاب، جزوه یا سایر محصولات آموزشی مورد نیاز به‌صورت فیزیکی همزمان با محصولات دانلودی برای آموزش بهتر دانشجویان هر دوره‌ای است. افزونه ووکامرس با داشتن بیش از 6 میلیون نسخه نصب فعال در سراسر جهان و با پشتیبانی بیش از 75 زبان زنده دنیا یکی از مجبوب‌ترین افزونه‌های روز فروشگاهی دنیا است.

استفاده از افزونه Easy Digital Downloads

طراحی سایت آموزشی با Easy Digital Downloads یا EDD نیز یکی دیگر از راه‌های راه‌اندازی یک فروشگاه آنلاین آموزشی است. این افزونه به کمک چندین افزونه کمکی دیگر قابلیت راه اندازی فروشگاه محصولات فیزیکی را هم دارد و به همین خاطر محبوبیت کمتری نسبت به ووکامرس دارد. افزونه EDD با نصب 6000 عددی خود خدمت رسانی به 17 زبان زنده دنیا را پشتیبانی می‌کند. البته خوشبختانه زبان فارسی یکی از این 17 زبان رایج محسوب می‌شود.

این افزونه مناسب برای فروش کالای دیجیتالی و دانلودی است. با استفاده از آن می‌توان فایل‌های دوره آموزشی را دانلود کرد. همچنین مدیریت تعداد دفعات استفاده از فایل را نیز به سادگی با این افزونه می توان پشتیبانی کرد. تفاوت اصلی که دیگری که این افزونه با ووکامرس دارد، تنظیمات پیکربندی مناسب برای فایل‌های دیجیتالی و دوره‌های آموزشی است.

زمان انتشار افزونه Easy Digital Downloads در سال 2012 بوده  است. دقیقا یک سال بعد از افزونه WooCommerce این افزونه منتشر شد. نکته اساسی در انتخاب این موضوع این است که نوع خدمات و محصولات به میزان و چه نسبتی است. اگر محصولات دانلودی بیشتر است، توصیه به نصب EDD می‌شود. اگر تعداد محصولات فیزیکی بیشتر است، بهتر است که WooCommerce نصب شود. اما هردو افزونه قابلیت هر دو نوع خدمات را باهم دارند.

طراحی سایت آموزشیطراحی سایت آموزشی

ویژگی‌های مهم سایت آموزشی

طراحی وب‌ سایت آموزشی بسته به پنل فروشگاهی که انتخاب شده است، بخش‌های متفاوتی دارد. اما به‌صورت کلی دارای مشترکات بسیاری است که در قست ذیل بیان شده‌اند. 

  • معرفی دوره‌ها و کلاس‌های آموزشی همراه با ارائه اطلاعات کافی در خصوص اساتید هر دوره
  • امکان استفاده از خدمات و امکانات وب‌سایت آموزشی در تمام موقعیت‌های جغرافیایی و زمانی
  • بارگذاری کارنامه یا گزارش عملکرد از میزان فعالیت دانش‌آموزان و فراگیران
  • قابلیت دانلود فیلم‌های آموزشی، جزوات و ... برای ثبت‌نام‌کنندگان
  • امکان راه اندازی تابلو اعلانات و اطلاع‌رسانی دقیق به فراگیران
  • امکان فروش دوره‌های آموزشی مختلف به‌صورت چند زبانه
  • اعلام زمان‌بندی شروع و اتمام دوره‌های آموزشی
  • امکان فروش کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی 
  • برگزاری آزمون‌های آنلاین و غیرحضوری
  • امکان برگزاری سیستم نظرسنجی آنلاین
  • معرفی جدیدترین کتب و منابع آموزشی
  • قابلیت مشاوره‌های آموزشی آنلاین
  • دسته‌بندی موارد آموزشی متنوع
  • قابلیت ثبت‌نام و پرداخت آنلاین
طراحی سایت اموزشیطراحی سایت اموزشی
طراحی سایت فروشگاهی آموزشیطراحی سایت فروشگاهی آموزشی

نکات مهم در طراحی سایت آموزشی

انعطاف‌پذیری وب‌سایت

راحتی و کاربر پسندی یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی است که در طراحی سایت باید به آن توجه داشت. در طراحی سایت آموزشی نیز این فاکتور می‌بایست رعایت شود. سایت‌های آموزشی باید مطابق با نیاز و خواسته انواع مخاطبین طراحی و راه‌اندازی شوند. به طور مثال اگر جامعه افرادی که از سایت استفاده می‌کنند، افرادی باشند که در حال آموزش حین خدمت هستند، بهتر است که از سیستم رنگی سازمان آن‌ها استفاده شود. اگر آموزش به‌صورت عمومی و رنج سنی جوان است، بهتر است که از رنگ‌های شاد و سر زنده‌تری استفاده شود.

از سوی دیگر، کیفیت مطالب ارائه شده نیز اهمیت بالایی دارد. نام و نشان استاد نیز یکی از مهم‌ترین فاکتورهای جلب مخاطبان است. در طراحی سایت آموزشی باید نیازهای آینده مخاطبین در نظر گرفته شوند. همچنین در زمان بارگذاری دوره‌ها اگر نیاز به پیش دوره یا ابزار خاصی وجود دارد، فرد بتواند آن‌ها را به‌عنوان پیشنهادات مرتبط یا ویژه مشاهده کند.

واکنشگرا بودن وب‌سایت در هر نمایشگری

امروزه بسیاری از کاربران با تلفن‌های هوشمند خود در دنیای اینترنت مشغول به گشت و گذار هستند. به همین خاطر قابلیت نمایش مناسب در تلفن همراه هوشمند که به آن واکنشگرایی یا responsive بودن گفته می‌شود، برای همه سایت‌ها به‌خصوص سایت‌های آموزشی بسیار اهمیت دارد.

حضور در کلاس‌های آنلاین به‌وسیله دستگاه‌های دیجیتال هوشمند مانند گوشی همراه، تبلت، لپ تاپ و رایانه شخصی، امری عادی حساب می‌شود. از همین رو، در طراحی وب‌ سایت آموزشی می‌بایست، تنظیمات متنوعی برای پشتیبانی از تمامی دستگاه‌ها قابل‌ دسترسی باشد.

کسب جایگاه در نتایج جستجو

امروزه کاربران دنیای اینترنت هر چیزی را که به دنبال آن هستند را با زدن چند دکمه در موتور جستجو یا شبکه‌های اجتماعی پیدا می‌کنند. بعد از طراحی سایت آموزشی و در گام دوم حتما برای داشتن یک سیکل کامل از مشتریان (دانشجویان) می‌بایست، اقدام به بهینه‌سازی وب‌ سایت بر اساس اصول سئو شود.

طراحی وب‌ سایت آموزشی گام اول در راه اندازی کسب و کار آنلاین است. هیچ کسب و کاری بدون داشتن مشتری نمی‌تواند، زنده و سرپا باقی بماند. استفاده از محتوای یکتا و خاص، در عین حال توجه به دستور العمل‌ها و مسائل مربوط به سئو، وب‌ سایت آموزشی راه‌اندازی شده را بالاتر از سایر رقبا، قرار خواهد داد. اقدام به طراحی وب سایت آموزشی با چنین رویکردی است که باعث جلب مشتری خواهد شد. 

هدف گذاری برای طراحی سایت آموزشی

نکته بسیار مهم این است که بدون درنظر گرفتن اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای یک مجموعه آموزشی، طراحی و پیاده‌سازی وب‌ سایت آموزشی بهینه و کاربرپسند امکان‌پذیر نیست! بسیاری از پروژه‌های طراحی وب‌ سایت به دلیل عدم شفاف‌ سازی و تعریف اهداف، با شکست مواجه می‌شوند.

همچنین برنامه‌ریزی و تعیین استراتژی دقیق بر روند انجام سریع پروژه بسیار موثر است. برنامه ریزی برای هر بخش از مراحل طراحی وب سایت تا رسیدن به بهره‌وری کامل آن سیستم، باعث می‌شود که طراح، مدیران مجموعه، مدیریت سایت و کاربران آن از مسیر اصلی دور نشوند و سیستم به صورت متمرکز پیش برود.

فرآیند طراحی سایت آموزشی

بعد از برنامه‌ریزی، مسیر کلی طراحی وب‌ سایت آموزشی روشن خواهد شد. به‌ عنوان‌ مثال مشخص می‌شود که جامعه هدف این وب سایت کدام دسته از مخاطبین و با چه جنسیتی، سطح فرهنگی و چه کاربردی هستند. همین موضوع می‌تواند، بر تنظیمات صفحه درباره ما، تماس با ما، صفحه اصلی و ... از طرح اولیه تا قسمت‌های نهایی کاملا تاثیر بگذارد. در کنار این روند استفاده از هاست مناسب نیز یکی از مهم‌ترین فاکتور‌هایی است که برای تاثیر بیشتر روی مشتریان باید به آن توجه کرد.

خرید هاست و دامنه

اساس و پایه اصلی اجرای یک وب‌سایت آموزشی انتخاب هاستی است که مطالب بر بستر آن نمایش داده می‌شود. دامنه به صورت کلی تاثیر آنچنانی بر روند کار ندارد. اما یکی از تقسیم بندی‌هایی که در انتخاب نام به آن توجه شده است، دامنه‌ edu. است. اتفاقا این دامنه با دامنه‌های محلی نیز ترکیب می‌شود. پیش از انتخاب هر موضوعی، نام مناسب خود را از میان دامنه‌های موجود انتخاب کنید. سپس با استفاده از یک شرکت هاستینگ معتبر فضای بارگذاری خود را به آن دامنه متصل کنید.

طراحی نمای ظاهری وب‌سایت توسط عناصر بصری و گرافیکی جذاب

همانطور که بارها اشاره شد، طراحی وب‌ سایت آموزشی، نیاز به سلیقه و تناسب رنگ و گرافیک دارد. این وب سایت باید متناسب با نیاز و سلیقه مخاطبینش باشد. اقدام به طراحی و استفاده از المان‌های گرافیکی و عناصر بصری راه کارهایی هستند که مدیران سایت‌های آموزشی از آن‌ها استفاده می‌کنند. اگر مرحله رابط کاربری در طراحی وب‌ سایت آموزشی حرفه‌ای و اصولی انجام شود، میزان بازخورد و جذب تعداد مخاطبین افزایش خواهد یافت. چرا که مخاطبین در اولین مرحله، با نمای ظاهری وب‌سایت مواجه می‌شوند!

درنظرگرفتن امکانات جدید و کاربردی

 به‌روز‌رسانی سیستم یکی از مهم‌ترین راهکارهایی است که هر سیستم پویایی باید برنامه‌ریزی برای آن داشته باشد. در فرایند طراحی وب‌ سایت آموزشی نیز همین اصل حکم فرماست. استفاده از امکانات به‌روز برای مخاطبین یک سایت می‌تواند، تبلیغات ویژه و خاصی باشد که سطح مشتریان هر کسب و کاری را بالاتر می‌برد. به طور مثال استفاده از جدیدترین متدها و امکانات آموزشی، استفاده از فایل‌های آموزشی کوتاه دوره با بازده بالا و میان دوره و بارگذاری تکالیف دانشجویی در وب‌ سایت تنها بخشی از امکانات هستند. 

در طراحی سایت آموزشی نیاز به بخش‌هایی است که امکاناتی از قبیل برگزاری آزمون آنلاین، ثبت‌نام یا پرداخت غیرحضوری شهریه، معرفی اپلیکیشن‌های کاربردی و مرتبط با مباحث آموزشی، ارتباط میان اساتید و دانشجو و یا تالار گفتگو و ... در آنجا فراهم شود.

هر چه امکانات و قابلیت‌های بیشتری در وب‌ سایت آموزشی نسبت به رقبا لحاظ شوند، میزان ترافیک ورودی وب‌ سایت افزایش‌ می‌یاید. اما در صورتی که هزینه‌های راه اندازی تمامی این امکانات را ندارید، نگرانی در این خصوص نداشته باشید. سیستم فروش اقساطی مجموعه ایران وبز به شما کمک می‌کند که از تمامی امکانات به‌صورت کامل استفاده کنید. همچنین می‌توانید، بخش‌های مختلفی را به‌صورت گام به گام به مجموعه وب سایت آموزشی اضافه کنید.

دسته بندی و انتشار محتوای وب سایت

نظم اهمیت زیادی در زندگی هر فردی دارد. وب سایت نیز یک سیستم یک پارچه متحد است. در زمان بارگذاری مطالب و دوره‌ها، بعد از طراحی وب‌ سایت‌ آموزشی نقش تقسیم بندی دوره‌ها بسیار مهم است. برای دانشجو اهمیت دارد که در زمان ثبت نام، تمامی نیازهای دوره وسرفصل‌ها را  به صورت شفاف و کامل بررسی کند و در آخر محتواهای تصویری، ویدئویی، متنی و ... مرتبط به خود را در قالب دسته‌بندی دریافت کند.

بدین ترتیب، فراگیران دسترسی راحت‌تری به منابع آموزشی، ویدئوها، جزوات، نمونه سوالات و ... خواهند داشت. یکی از نکات مهمی که در طراحی وب‌ سایت آموزشی نسبت به سایر انواع طراحی وب‌ سایت مهم‌تر است، تولید و انتشار محتوای تصویری یا ویدئویی جذاب و منحصربه‌فرد در عین حال منظم از نظر زمانی و چیدمانی در وب سایت است.

eduedu

پشتیبانی و نگهداری از وب‌سایت

پس از آنکه تمامی مراحل طراحی سایت آموزشی و بارگذاری دوره‌های موجود به اتمام رسید، کم کم دانشجویان و اساتید می‌توانند، با استفاده از سایت، کلاس‌های آنلاین خود را آغاز کنند. درست در همین زمان بحث مهم نگهداری و پشتیبانی از سایت به میان می‌آید. ممکن است، اساتید فایل‌های حجیم یا کیفیت نامناسبی روی فضای هاست بارگذاری کنند. این موضوع علاوه بر هزینه بالایی که برای آموزشگاه یا برگذار کننده دوره به میان می‌آورد، باعث افت سرعت و کاهش میزان ورودی می‌شود. پس نیاز به یک نیرو خبره و زبده در زمینه مدیریت دوره‌ها وجود دارد.

هزینه طراحی و راه‌اندازی سایت آموزشی

باتوجه‌ به نوع و شیوه طراحی وب‌سایت آموزشی، هزینه‌های طراحی سایت نیز متفاوت است. چنانچه از پنل اختصاصی به همراه کدنویسی استفاده شود، هزینه طراحی سایت افزایش می‌یابد. پیچیدگی و دشواری مراحل انجام کار، در محاسبه هزینه طراحی سایت مؤثر است. البته این امکان وجود دارد که با استفاده از سیستم مدیریت محتوای عمومی نیز قابلیت‌های مختلفی پیاده سازی شوند.

 راه اندازی کسب و کار آنلاین به‌خصوص دوره آموزش در مقایسه با برگزاری دوره‌های آموزشی به‌صورت حضوری، بسیار مقرون به صرفه‌تر است. زیرا در راه‌اندازی یک مجموعه حضوری، نیاز به فضای آموزشی، ابزار آموزش و لوازم جانبی بی شماری است که در آموزش آنلاین تمامی این موارد حذف می‌شوند. برای استفاده از اطلاعات بیشتر و دیدن نمونه کارهای بیشتر می‌توانید به اینستاگرام مجموعه ایران وبز مراجعه کنید.